31. oktober 2011

Hverdag

Ha en fin mandag!

- Marit

25. oktober 2011

Juleplaner i østen

Ok, så er det bestemt. Vi reiser ikke hjem til Norge for å feire jul i år. Det føles så klart veldig rart. Men vi tenker som så, at nå bor vi jo engang i Asia, så da må vi utnytte disse 2 årene så godt vi kan. Derfor har vi bestemt oss for å ferie jul, ikke i Kina, men en eller annen plass på denne siden av jordkloden i år. Det kan nok hende at savnet etter hvit jul, ribbe, julemarsipan og familie blir litt tøft. Men så er det jo jul neste år igjen, så det er jo ikke helt krise.


Vi snakket om muligheten for å feire jul i østen før vi flyttet. Og som den planleggeren jeg er så sørget jeg da for å pakke med røde og lilla stearinlys, samt litt julepynt. Jeg har planer om en koselig førjuls tid på norsk vis så godt det lar seg gjøre. Og det innebærer å bake litt. DET kan bli et spennende prosjekt, for det er ganske mye som er vanskelig å få taki i her i Kina av ingredienser. Jeg får improvisere litt, så blir det nok bra. Julebakst med en liten kinesisk vri kanskje. Spennende!

- Marit

24. oktober 2011

Ukens kinesiske visdomsord

"En mann som har vanskelig for å smile, bør ikke åpne butikk".

- Marit

22. oktober 2011

Parkliv

I parkene i Kina er det liv og røre. Om man tar seg en liten ettermiddagstur eller kveldstur, så hender det ofte at man får litt gratis "underholdning". Kjempe arti!  Tai chi, skygge boksing, line dance eller historie fortelling. Slik som denne damen som vi kom over i Beijing. Stev på kinesisk, veldig morsomt. Jeg skal ikke skryte på meg at jeg forstår hva det er stevet handler om, men jeg synes jeg kan høre at hun sier "Kina", "bra", "har", "hun/han" "bok"og tallet 1. Ikke så mye å skryte av gitt. Ikke sikkert de ordene er med engang. Neste gang vi skal ha mandarin undervisning, så skal jeg vise det til læreren vår (women de laoshi). Så får vi se om jeg har klart å plukke opp noen riktige ord.


GOD HELG!

- Marit

20. oktober 2011

Lunsj og kostvaner

I går sendte Kaare meg dette bildet. Wufan sto det. Det betyr lunsj. Fysjogæsj!!! Og når han kom hjem, så fortalte han ivrig at han hadde spist sommerfugl larver og sikader. Og der sto jeg og lagde middag, mens magen vrengte seg. Jeg måtte pent be han stoppe den detaljerte forklaringen på larve lunsjen, hvis det skulle være noen sjangs for at jeg skulle få ned litt middagsmat. For når det kommer til kulinariske opplevelser av denne sorten, så er jeg den første til å innrømme at jeg er ei skikkelig pyse. Ikke har jeg behov for å smake på ekle insekter og ikke kommer jeg noen gang til å angre på at jeg ikke smakte. Det er ikke alt som er ment for å spises, mener jeg. Men det er ikke kineserne helt enig i. De ser et potensielt måltid i alt som kryper og går. Det er ikke mye som slipper unna kan du si. Kråker og skjærer er de imidlertid ikke så glad i. De får leve. Smaker sikker ikke så godt. Og jeg som forsto det slik at de synes det er ekkelt å spise hest ( som vi gjør i Norge), tok helt feil. Grunnen er at hest er for dyrt. De spiser esel i stede. Sikkert like seig som den er sta, tenker jeg. De spiser også hund. HUND folkens! Bissevovver! Jeg trodde ikke de gjorde det så lang nord i Kina, men joda det gjør de.

Velbekomme!
Og hvis dere lurer, så liker faktisk Kaare larver!!! Jada, det gjør han... Han påstår at det ikke smaker så aller værst. Så fint for han da, tenker jeg. Har jeg husket å kjøpe tannkrem mon tro...?!

Og her er litt mere snadder for den vågale. Eller vågale, og vågale fru Blom...dette er jo egentlig ikke så ille. Men litt morsomt er det. Sjokolade og potetgull , eller fiskebein og småkrabber til lørdagskos? Jeg vet hva jeg skal ha.



- Marit

19. oktober 2011

Kontraster

På nesten alle HHH løpene vi er på, så opplever vi store kontraster. Og denne lørdagen var intet unntak. Skillet mellom storby og landbruk er nesten ikke-eksisterende. Like opp i åssidene, med utsikt over storbyen, har bønder små jordlapper hvor de dyrker grønnsaker og te.
Bønder og eldre folk vi møter på våre HHH løp kan ofte se alvorlige og nesten litt strenge ut. Men i det vi sier "Ni Hao" , så sprekker de opp i store smil og hilser ivrige tilbake. Faren da er at de innimellom kan finne på å skal prate med oss, nysgjerrige som de er på denne flokken med lawaier som kommer trampende.  Men det er ikke alle av oss som er helt stødige på mandarin kan du si. Så da oppstår det litt morsomme situasjoner. Vi stotrer oss fram på det lille vi kan, og de ler og fniser av oss. Og det som jeg og Kaare synes er litt arti, er at de alle kjenner til Norge. Når vi ikke skjønner hva de spør oss om, så antar vi at de blant annet spør om hvor vi kommer fra. Og når vi sier Norge, så får vi tommelen opp og et langt "Ahhhh Nuo wei".


- Marit

17. oktober 2011

Maktmisbruk

Det gir meg en uggen følese at vi nå  bor i et land som til de grader bryter menneskerettighetene som det Kina gjør. Vi merker jo ikke så mye til dette, siden nyhetsinformasjonen i Kina er propagandastyrt . Men vi vet det, vi leser om det og vi hører om det fra andre utenlandske nyhetsmedier. Som utlendinger har vi bedre tilgang på utelandske nyhetsmedier, enn kinesere flest har. Det er vanskelig å forstå at styresmaktene i et land kan utøve en slik grov makt for å holde folket sitt i "sjakk",  når man kommer fra et demokratisk land som Norge. Her har du ingen stemme, her skal du ikke mene så mye, her skal du bare føye deg og være en "pliktoppfyllende maur".
http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/article4247127.ece
http://www.nrk.no/nyheter/verden/1.7471161

- Marit

Ukens kinesiske visdomsord

"Du bør ha krysset elven før du forteller 
krokodillen at den har dårlig ånde".

- Marit

10. oktober 2011

Hjemlengseltrollet er på besøk igjen

Ja, da var han her igjen da...hjemlengseltrollet. Han lå på lur allerede før vi dro til Europa. Men jeg trodde jeg skulle klare å jage han bort med en liten pause fra kinaland. Men den gang ei. Kjente når vi skulle dra hjem til Kina igjen at jeg i grunnen ikke hadde lyst å tilbake med det samme. Skulle gjerne hatt pause bare pitte litt lengre. Så da snek han seg innpå igjen, og i det vi var hjemme så slo han til for fullt. Æsj! Noen som kan sparke han i rumpa for meg? Jeg vil ikke ha han her!
Jaja, det er vell bare å stå i det som sist. Jeg vet jo at han vil komme på besøk innimellom mens vi er så langt hjemmefra. Men han er ikke velkommen! Det bryr han seg ikke så mye om, imidlertid...


Håper alt står bra til med dere der hjemme.

- Marit

7. oktober 2011

Ukens kinesiske visdomsord

"Den vise spør seg selv, 
tåpen spør andre".

- Marit

Porche flørt

God helg!

- Marit

6. oktober 2011

Kinesiske navn

Vi fikk for en tid tilbake våre egne kinesiske navn. Kaare heter Hao Ka Ning og jeg heter Ma Rui. Mitt norske navn betyr perle, og det blir Zhen Zhu på mandarin. Noe jeg syns er mye finere en Ma Rui. Enig? Veldig mange kinesere tar seg et engelsk navn. Vi har også hørt at de kan finne på å skifte hvis de blir litt lei av det de hadde. Veldig kjekt det. Og siden jeg "har" to navn å velge mellom, så kan jeg skifte mellom Ma Rui og Zhen Zhu alt etter hvordan dagsformen er.









- Ma Rui, eller Zhen Zhu om du vil

5. oktober 2011

Er det så nøye da?

Når det gjelder nybygg som hus, broer, tog eller hva det måtte være, så er det ikke så nøye om det hverken er helt ferdigstilt når det tas i bruk eller om sikkerheten er ivaretatt. Vi kom over dette nybygget på lørdag. Bygningen er ferdig i sin lengde, men hva med grunnmuren!?! Jeg skrev tidligere om en fin, ny bro vi har fått her i Qingdao, som ikke var helt ferdig når det ble åpnet for trafikk. Det manglet noen bolter her og der blant annet. Raske løsninger er helt greit. Det er også helt greit å hoppe over noen trinn i en prosess. Kaare møter også på denne holdningen hos arbeidere på verftet. Ser de muligheten, så dropper de glatt trinn 2. og 3. for raskest mulig å komme til trinn 4. Er det så nøye da??

Kunne du tenkt deg å flytte inn her?
- Marit

3. oktober 2011

Høst og Kinesisk nasjonaldag

Nå har vi vært tilbake i Qingdao i en uke. Hadde en kjempe fin tur til Polen og  Tsjekkia. Vi fikk sol og blå himmel som bestilt, lufta var frisk og ingen glante på oss. Ingen "kjendis-status" i Europa altså. Fantastisk! Simon, Kaares kollega, kom med leverpostei, makrell i tomat og sjokolade fra Norge. Tror faktisk jeg hoppet og hvinte litt av glede. Så barnslig glad ble jeg. Syltetøy, salami og kjip ost er omtrent det som er å få tak i av pålegg her i Qingdao. Men, jeg klager ikke altså. Det kunne vært værre.


Nå er det fellesferie i Kina. I går, lørdag, ble 62-årsdagen for grunnleggingen av  Folkerepublikken Kina feiret ( Shi Yi ). Det er pyntet med flagg her og der, også er det jo så klart en fin anledning til å skyte opp litt raketter, som kinesere er så glade i. Og så er det jo sånn med offentlige fridager i Kina at hvis de havner på en lørdag eller søndag, så forskyves den til førstkommende ukedag. Dette for at de ikke skal gå glipp av en fridag. Flott ikke sant! Så i dette tilfelle så blir det da fri på mandag, tirdag og onsdag. Hvorfor det er 3 dager fri, vet vi ikke. Men det gjør jo ikke noe, fri er fri. I tillegg så "lar" de også folk få fri torsdag og fredag denne uken. Men de 2 dagene må jobbes inn neste lørdag og søndag. Hm, innviklet jeg vet. Kaare skal ikke ha helt fri. Det vil si, han kommer ikke til å være på kontoret men er tilgjengelig på telefon for kunder.

Vi feriet nasjonaldagen med å dra på Hash, som vi jo ofte gjør på lørdager. Denne gangen var vi harer igjen. Altså, vi la løypa. Det ble en kjempe fin hash dag. Og vi rakk akkurat hjem til å se et flott  1/2 times langt fyrverkeri show like ved der vi bor, som nok skulle markere avslutning på nasjonaldagen.

Denne lille frøkna har pynta seg til nasjonaldagen
Høsten er på vei til Qingdao nå. Lufta er frisk og deilige høstfarger titter så smått  fram mellom alt det grønne. Etter en vanvittig fuktig sommer så er det jammen deilig med frisk høstluft. Det har vært tøft for en trønder med en luftfuktighet på mellom 75-90% i mange måneder skal jeg si dere. Jeg er jo ikke vant med sånt.
Godt for huden, sier de....ja, og så da sier jeg!


- Marit, som nå har bodd i Kina i 6 mnd.