10. september 2011

Beijing

Nå kan Den kinesiske mur og Den forbudte by krysses av på lista over ting vi vil se mens vi er i Kina. Men jeg kan love dere at vi skal tilbake å se begge deler en gang til. Føler egentlig at vi bare fikk en liten smakebit, og er sulten på å se mere av denne vanvitte store byen. Jeg har forsøkt å finne ut folketallet for Beijing per 2011 og har funnet ut at det er ca. 8. mill bare i bykjernen, og ca 20. mill i hele byprovinsen. Ingen småby dette nei. Beijing er full av kultur og serverdigheter. Dette er Kina som vi har sett på film og på TV. " There are nine million bicycles in Beijing" synger Katie Melua. Om det er så mange vet jeg ikke, men ganske mange er det i hvertfall.  I Qingdao er det ikke ikke så mange tohjulinger verken med eller uten motor i gatene. Og glade er vi faktisk for det. For i Beijing var det ikke bare bilene vi måtte passe oss for når vi skulle krysse gaten. Litt hektisk. Vi så flere ikke-kinesere som syklet rundt i trafikken, og jeg må si at jeg beundrer dem. Det fristet ikke meg.
Kinas Reodor Felgen på gatehjørnet og sjarmerende gamle sykler i hutong strøket.
Den kinesiske mur, Wànlǐ Chángchéng, er ansett som verdens største byggverk. Den står på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv. Muren er over 2000 år gammel og mer enn 8000 km lang. 
Vi var heldige å fikk gå på en del av muren som vanligvis ikke er åpen for turister. Utrolig flott å se hvordan dette imponerende byggverket bukter seg over fjelltopp etter fjelltopp for så å forsvinne i det fjerne. Deler av den delen vi gikk på var ikke vedlikeholdt. Det var derfor både gjengrodd og smalt, da muren har rast litt sammen her og der. Utrolig morsomt syntes vi. Det var også temmelig bratt noen steder. Stort å få oppleve dette. Vi vil tilbake!
På gjengrodde stier
Den forbudte by, Zǐjinchéng, ble bygd mellom 1406 og 1420 på ordre fra keiser Zhu Di. Palasskomplekset fikk navnet Den forbudte by fordi vanlige mennesker ikke hadde adgang til den. Bare keiserens embetsmenn, tjenere og vakter samt adelige med tillatelse fikk se byen. Byen hadde opprinnelig 999 bygninger med 9999 rom, fordi tallet ni ifølge kinesisk numerologi er det mest komplette tallet. Den forbudte by rakk å være hjem for 24 keisere, helt til Kinas siste keiser – Puyi – ble fordrevet i 1924.

Det har tatt litt tid å få lagt ut dette innlegget, da vi har hatt en smule nettverks problemer her i Kinaland. Det er til tider veldig ustabilt, og denne gangen var det totalt borte i over en uke. Altså null og niks internett, IP telefon eller TV. Overlever fint uten TV, men må innrømme at det er litt stusselig når internett forsvinner for så lang tid. Da føler jeg meg plutselig veldig langt hjemmefra. Men nå er det fikset, for denne gang...

 - Marit

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar