29. august 2011

Unna vei, her kommer jeg!

Jeg må innrømme at det innimellom kommer en glose eller to her i Kina. De fleste når jeg beveger meg ute i gatene. For trafikkbildet her er aldeles ikke som vi er vant med hjemme i Norge. Her er det tut å kjør regelen som gjelder, bokstavlig talt. Som fotgjenger har man aldri helt grønn mann. Det vil si at i alle kryss, lysregulert eller ikke, så har bilister som skal til høyre aldri rødt lys. Altså, fotgjenger får grønn mann, men må både passe seg for biler som svinger inn fra venstre (som skal til høyre) i det han starter å gå over og biler som svinger inn fra høyre i enden av gangfeltet. Skjønner? Puh, ganske slitsomt i grunnen. Og disse bilistene stopper ikke for fotgjengere, å nei da. Det er nemlig ingen regel for hverken vikeplikt for andre biler eller at man skal stoppe for fotgjengere i et fotgjengerfelt! Så hva er da vitsen med et fotgjengerfelt. Det er ingen vits, for det hele er bare...ja en vits. Rett og slett! Og er du så dum at du bare spankulerer ut i fotgjengerfeltet, ja da kan du risikere å få biler rundt deg på alle kanter som henger på hornet og presser seg på. Så da er det bare å skvette unna. Ikke for de med dårlig hjerte dette her.

Ganske så fasinerende å bare stå å se på denne merkelige oppførselen i trafikken og da spesielt i lyskryss. I det det blir grønt lys, så kjører ikke bilene i en lang rekke etter hverandre over til den andre siden. Nei da, de brer seg ut i en slags vifte formasjon. For her er det om og gjøre å komme først fram. Og i tillegg så kommer det biler svingende ut fra høyre side også, de som aldri har rødt lys. Og ikke nok med det, det er de som tar en aldri så liten u-sving også...å da kan dere vell se det for dere. Fletting spørr du? Å nei da! Kaos sier jeg. Og et salig tute kor. Det hender rett som det er at det "låser" seg, og ingen kommer noen vei. Og da tar de fram hornet igjen og bruker det for alt det er verdt. De er ikke så glad i å vike, så det kan ta litt tid før det løser seg opp igjen.

Det er også en god del bilister som i det det går mot rødt lys, 100 meter fram, tar sats å peiser på. Selv om det har blitt rødt lys lenge før de er i nærheten av krysset. Og da er det litt kjipt å være en myk trafikant som forsøker å krysse veien på grønn mann, som egentlig ikke er grønn mann... Da henger de, igjen, på hornet mens svinger rundt deg i en rasende fart. Du er jo i veien kan du skjønne! Forståelsen for risiko og konsekvenser er fasinerende fraværende.

Mange her i Kina har rett og slett ikke kjørt opp. De kjøper lappen. Og så lenge det er "tillatt", så vil nok ikke trafikk bildet forandre seg så mye framover. Hvem kan da klandre dem? Ingen teori og ingen øvelseskjøring, sier seg selv egentlig. Det er en eneste regel de konsekvent følger: Aldri, aldri ta hensyn til noen andre enn deg selv! Og det gjelder desverre ikke bare i trafikken. Forklaringen på det kan være flere ting, men det skal jeg ikke komme nærmere innpå nå.

Forbudt å spille trompet? ;-)
 - Marit, som har blitt en råtass på å krysse veien

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar